Georgian Town Home

This project took us up the road to the captivating and charming town of Chudleigh in Devon where much of its architecture is Georgian including this rather pretty Georgian town house owned by Mr & Mrs B.

Mr & Mrs B contacted us last year requesting re-design and installation of a new Barnes kitchen and a makeover of their study to include lots of storage space for books and alike.

Both rooms required complete redecoration throughout once the bespoke cabinetry had been made by hand and installed. Working with lots of original features in both rooms we set out on the design process to create a finish that blended in with the rest of the property and its existing style.

Starting with the kitchen, the fitted furniture was designed in our classic Barnes framed style handmade using lime wood which was then painted in Farrow and Balls Purbeck Stone giving it an understated mid grey that resembles the colour of stone found on the Isle of Purbeck. This colour scheme was complimented using other easy neutrals that presented the room with a beautifully calming light feel.

The kitchen cabinets provide a great deal of varied storage including illuminated shelving, enclosed spice racks and an enormous walk in pantry complete with bottle store.

The flooring was replaced with driftwood effect wood care of beach Brothers also here in Devon. In contrast to the kitchen furniture and flooring, the kitchen surfaces were topped using polished India black granite which gives real depth thanks to its dark intensity and subtle veins.

The bespoke glass splash backs from Armada Glass of Plymouth were colour matched to Little Greenes ‘Brighton’ with its very clean blue-green shade with obvious seaside connotations to marry up with the driftwood flooring, again giving it a calm and spacious feel.

The large central kitchen island has a sitting area at one end and is home to two sinks and a built in oven with hob. Below the India black granite surface is an abundance of easy access storage for items that are needed day in day out.

Additional fittings were added overhead care of Amos Lighting of Exeter to provide both task lighting and more ambient softer light when required. An Aga is also present to provide warmth to the heart of the house making this Barnes kitchen a great place to relax, entertain and prepare fine food.

The Study

Every home should have a study, a place to retire to escape from things and seek a little solitude. We soon realised that this study would need a great deal of bookshelf space to house the plethora of books, journals, files and folders.

The result as you can see is an enormous bookcase that flanks the entire wall providing oodles of space for books and alike. This bespoke made to order bookcase is made of lime wood and is painted in Farrow and Balls Hague Blue which provides a deep and rich colour. Shelves are spaced to provide a variety of heights and a ladder was also made to help when reaching for the top shelf. The ladder is mounted on a rung towards the top of the book case which, in addition to its wheels, allows it to glide effortlessly along the entire length of the bookcase.

The complimenting executive desk provides some additional drawer and cupboard storage and is topped with solid walnut for a smart durable finish. The same walnut is used to top a secondary work top in the window area completing this smart but tranquil home study.