True blue

It was last year 2018 that we were approached by Mrs Y with her plans to completely replace the kitchen on the manor house farm. Following a visit and number of consultations we were able to assess the space available and get back to her with some kitchen design ideas.

We were fortunate to be given a fairly free scope on the kitchen design with just a handful of preferences laid down by the client. The main consideration was the reversal of the layout of the kitchen to allow it to work better, create more space and to give it more of an airy feel.

With so much space and an abundance of natural light we were excited to get to grips with the kitchen design, the lay out and the specification of the materials to be used.
Starting from the floor up, the original oak flooring was refurbished by stripping and resealing the floorboards to once again reveal the beautiful grain. With a large expanse of blonde oak we decided to opt for a darker contrasting wood for the table top and side cabinet and used American black walnut which provides a densely rich colour with a highly durable finish.

The bespoke cabinetry was hand painted using two beautiful blues that provide a fresh and vibrant look to this classic kitchen. After much deliberation we used Farrow & Balls ‘Stiffkey Blue’ & Little Greenes Bone China Blue which complement each other well in both natural and artificial lighting. The cabinets themselves were hand made in lime wood in the classic Barnes framed style decorated with finger tip design handles in a brushed satin finish.

To top the cabinets we used 30mm Silestone ‘Eternal Marfill’ quartz composite work surfaces which provide an elegant yet highly durable finish that will withstand virtually anything being both stain resistant and impact resistant. We fitted a mix of hanging and inbuilt overhead lighting that floods the quartz surface bringing out its full sparkly splendour.

When it came to selecting the kitchen essentials Mrs Y warmed to the Villeroy & Boch Farmhouse sink which we adorned with Quooker Nordic Round twin taps in brushed chrome complementing the brushed satin handles used elsewhere. The rather unique dining table was custom made and topped with American black walnut and nestled in the corner alongside the bespoke bench seating which contains an amazing amount of very useful storage space for larger or occasionally used items.

In the opposing corner the existing alcove space was used to house a built in Barnes pantry with door triggered lighting & curved, adjustable shelving to house all manner of things including foods, books and kitchenware.

Below the main window we created some extra seating by building in a bench seat providing both storage and a nice place to perch to read and enjoy the new kitchen in its full splendour. The new look that combines the majestic finery of the original stone fireplace and oak flooring alongside the true blue painted cabinetry has worked well and fits in so well in this classic period property.